A kulé kavics felhasználása

Vízelvezetők építéséhez, talajfedéshez vagy díszkert kialakításához a kulé kavics mindig ideális megoldás.

Mindent a kulé kavicsról

Sokan csak kavicsvásárlás előtt döbbennek rá arra, hogy milyen sokféle kőzet áll a rendelkezésükre a választáshoz. Az egyik ilyen például a kulé kavics, melyről a név alapján biztosan kevesen tudják, hogy a folyami kavics egyik speciális változatáról van szó, ami leginkább kvarcból vagy kvarcit szemekből tevődik össze. Bár tört, töredezett és koptatott kőzetdarabok is találhatók benne, a kulé kavicsról általánosságban elmondható, hogy minden tekintetben természetes képződmény, tehát emberi beavatkozás nélkül, az anyatermészet formálta minden szemét egyedivé évmilliók alatt.

A kulé kavicsról általában

A kulé kavics, vagy más néven folyami kavics általában gömbölyű vagy gömbölyded formákból tevődik össze, tehát ezen a téren a sima, természetes felületek jellemzőek a termékre. A szín szempontjából leginkább a barnás árnyalatok a dominánsak, de ezt nagyban befolyásolja származási helye, ezáltal hazánkban is gyakran előfordulnak szürkés vagy bézs, esetleg meleg színekben.

Hol bányásszák a kulé kavicsot?

Mivel folyami kavicsról beszélünk, a kulé kavicsot a legtöbbször folyókból és folyamokból merítik ki, de gyakran előfordul, hogy tópartokon is nagy mennyiségben képződik, illetve rakódik le ebből a laza kőzetből. Ennek köszönheti a végeredmény a simára koptatott felületet, hiszen a kavicsokat a sodrás egymáson átgörgetve, apránként csiszolgatja, ezáltal nemcsak megjelenése, hanem tapintása is kellemessé válik. A hagyományosan bányászott, tehát a földből kiásott kavicsok többségéhez képest tehát a kulé kavics már természetes állapotában is jól mosott, ritkán találhatók közte kisebb szemek vagy olyan törmelékanyagok, melyek korlátozzák felhasználását.

Alkalmazási területek

Mivel egy jó megjelenésű, szépen csiszolt kavicstípusról beszélünk, ezért a kulé kavicsokat nagyon sokszor használják dekorációs célokra, méghozzá nemcsak díszkertekben, hanem akár lakásokban is. Mivel nagy előnye, hogy a tisztára csiszolt szemek nem szúrnak, nem vágnak, nem bántják a lábat vagy a kezet, ezért gyakran alkalmazzák talajborításra, hiszen sem az emberek, sem a háziállatok lábát nem sértik fel.

Gyakran hangoztatott jellemzője a kulé kavicsnak még, hogy a vízelvezetés szempontjából kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen emiatt gyakran alkalmazzák árkokban, szivárgókban, csatornákban vagy olyan talajrészeken borításként, esetleg teljes töltésként, ahol az esővíz elvezetése lényeges, hiszen a lazán elhelyezkedő szemek között könnyedén átjutnak a vízcseppek. Emiatt nagyon gyakran alkalmazzák a kulé kavicsot az épületek körüli vízelvezetési megoldásoknál, hiszen akár a gyorsan lehulló csapadékot is képes hamar és akadálytalanul elvezetni, ami rendkívül fontos lehet egy lakóháznál a falak felázásának megakadályozásában. Sokszor láthatjuk emiatt épületfalak lábazata mellett vékony, ám mélyre ásott sávokban abból a célból, hogy az esővíz ne gyűljön össze a fal mellett, és ne tudja károsítani a szerkezetet.

A kulé kavics osztályozásáról

Amennyiben kizárólag geológiai szempontból tekintünk a kulé kavicsra, akkor már 2 milliméteres szemcsemérettől találkozhatunk vele, azonban az építőiparban a lélektani határt a 4 milliméter jelenti, noha kereskedelmi forgalomban ennél sokkal nagyobb mérettartományban, rendszerint 24 és 40 milliméter között találkozhatunk vele. Az ennél kisebb kulé kavicsot rendszerint inkább talajborításra használják, így például a játszótereken és a parkokban gyakran láthatjuk, hétköznapi nevén pedig gyöngykavicsként ismerjük.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket