A klinkertégla alkalmazási területei

Ha tartós és esztétikus építőanyagot keresünk, a klinkertégla minden esetben jó alternatíva lesz. Hogy mire használható?

Mire jó a klinkertégla?

Az emberiség már több ezer éve alkalmaz különféle agyagtéglákat annak érdekében, hogy tartós falszerkezetek születhessenek lakóépületek, egyéb ingatlanok és tartós kültéri objektumok kialakításához. Az építőiparon belül a téglagyártás természetesen jelentős fejlődésen ment keresztül az idők folyamán, azonban meglepő módon csak alig néhány évtizede jutott el oda, hogy az agyagtéglákat magas hőfokon kiégetve olyan masszív anyag szülessen, mely nemcsak látványos, hanem tartós építésre egyaránt alkalmas. Így született meg a manapság is közkedvelt klinkertégla!

A klinkertégláról általában

A ma ismert klinkertéglák sajátosságát az adja, hogy bizonyos téglatípusokkal ellentétben nem adnak hozzá színezőanyagokat és vegyszereket, csak gondosan válogatott, azonos tónusú agyagot, melyet a formázást követően rendkívül magas, 1100-1200 Celsius fokos hőmérsékleten égetnek ki. Az agyagot minden esetben gondosan előkészítik, tisztítják és tömörítik, majd az említett hőmérsékleten olyan kémiai reakciók játszódnak le benne, aminek jóvoltából létrejön egy szinte minden környezeti elemnek, így a víznek, a fagynak, de még az UV-sugárzásnak és a legtöbb vegyszernek is ellenálló téglatípus, melyet hosszú élettartama miatt előszeretettel alkalmaznak szélesebb körben.

Az anyagösszetétel tekintetében a klinkertéglában nagyon sok a szilikátüveg – természetesen olvadt formában –, ami képes lecsökkenteni az építőanyag szerkezetében megtalálható pórusokat. Ennek köszönheti ez a téglatípus a legtöbb hasonló alapanyagú téglához mérten ismert nagyobb szilárdságát, illetve alacsonyabb vízfelvevő képességét. Bár ritka eset, hogy csak klinkertéglából épüljön fel egy ingatlan, azonban az ilyen építmények mindig kimagasló tartóssággal és tűzálló képességekkel rendelkeznek. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a magas hőfokon történő kiégetés után olyan szerkezet alakul ki ezekben az építőelemekben, mely azt eredményezi, hogy utána egy nagyobb kaliberű lakástűz vagy egyéb hőhatás sem tudja csökkenteni az épület teherhordó képességét.

A klinkertégla felhasználási területei

A felhasználhatóság tekintetében a klinkertégla alighanem az egyik legsokoldalúbb építőanyag. Hogy mégis mire és mikor alkalmazható?

  • Bár ritka eset, a klinkertégla kitűnően alkalmazható strapabíró teherhordó falak kialakítására, melyeket nem szükséges vakolni, csak ízlésesen fugázni ahhoz, hogy látványos kialakítást kapjanak.
  • Mivel egy ügyes kőműves nagyon szépen tud dolgozni a klinkertéglával, ezért ízléses kéregfalas megoldások és díszfalak létesíthetők belőle beltéri- és kültéri építéssel egyaránt, ami nemcsak a látvány szempontjából lehet elragadó, de mindemellett védelmi funkciót is betölthet például egy hőszigetelt felület előtt.
  • Kimagasló tartósságának hála előszeretettel építenek klinkertéglából álló kéményeket, melyek kitűnően ellenállnak az időjárás pusztító hatásainak, ebből kifolyólag pedig akár teljes egészében, akár csak a kémény külső felén alkalmazva is előnyös választás lehet.
  • Teljes lábazatok kialakításához, vagy normál téglás-, esetleg monolitbetonos lábazatok külső burkolására a klinkertégla szintén nagyon jó választás a fenti tulajdonságai miatt.
  • Díszes megjelenésének hála sokszor találkozhatunk klinkertéglából épült kerítésekkel, de mivel élénkvöröses színe kifejezetten természetesnek hat, ezért akár különféle kerti építményekhez is ideális választás lehet.
  • Akár komplett homlokzatok burkolására is ideális megoldás a klinkertégla teljes vakolás helyett, de egyszerű homlokzati díszítésként egyaránt megállja a helyét.
  • Jelentős szerepet tölt be a klinkertégla a különféle belsőépítészeti megoldások esetén is, amikor a puszta tégla jelenléte a cél, ennek megfelelően létesíthetők belőle kandallók, bárpultok, konyhai falak, ülőkék és egyéb dekorációs építmények.
  • Ma már léteznek a klinkertégla anyagából készülő burkolólapok is, melyek padlók borításához, főként lépcsők esetén rendkívül tartós és látványos megoldások, de ezeket a burkolókat akár polisztirol alapú homlokzati hőszigetelésre is fel lehet ragasztani díszítő jelleggel.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket