A helyes zsaluzás menete

A friss, tehát még képlékeny állagú beton megformázásához elengedhetetlen a helyes zsaluzás menetének elsajátítása.

Így zajlik a zsaluzás

Járdák, lépcsők, feljárók vagy éppen alapok kiöntéséhez a helyes zsaluzás menetének elsajátítása rendkívül fontos, hiszen ez határozza majd meg a megkötött kész beton végleges alakját és szerkezeti tartósságát is.

Amit érdemes már itt az elején leszögezni, hogy a zsaluzott beton nem játék, ezáltal nagyon könnyű elrontani, ha éppen tartószerkezetet készítünk belőle. Lakóházak vagy kisebb épületek alapját, koszorúját vagy vasalását éppen ezért mindig bízzuk szakemberre abban az esetben, ha most csinálunk ilyesmit először. A tartóbeton esetében ugyanis a rossz zsaluzás olyan szerkezeti hiányosságokat idézhet elő, aminek következtében a falak megrogyhatnak, az épület pedig életveszélyessé válhat. Nyilván más a helyzet a kisebb súlyt hordozó felépítmények, mint például a kerítésalap kiöntése esetén, amivel nyugodtan kísérletezhetünk otthoni körülmények között is.

Miből készül a zsalu?

A zsalu célja, hogy megregulázza, a helyén tartsa és alakot adjon a frissen kiöntött beton számára. Habár manapság már nagyon jó alumínium zsaluk is kaphatók, az otthoni munkálatok során a legnépszerűbb zsaluanyag még mindig a fa. Az építőipari előírások szerint a megfelelően biztonságos zsalu kialakításához minden esetben legalább két és fél centiméteres deszkákat kell alkalmaznunk, ami elég vastag ahhoz, hogy megtartsa a nagyobb súlyt, de nem túl vastag ahhoz, hogy ne tudjunk vele kényelmesen és könnyedén dolgozni.

Mivel a fa tűréshatára és hajlékonysága bár jelentős, összességében mégis véges, ezért mindig legyünk körültekintőek a leendő munkával kapcsolatban. Ha például túl széles, vagy több méter magas zsaluzást készítünk, érdemes inkább alumínium zsaluanyagot bérelni, vagy úgy összeütni a deszkákat, hogy elegendő támasztékok biztosítsák a frissen kiöntött beton egy helyben maradását. Noha a massza hamar megköt, ergo a zsalunak nem kell túl sokáig tartania, de ez nem jelenti azt, hogy a zsalu összeállítását el lehet sietni, hiszen arra a néhány órára masszívan kell tartania a teljes szerkezetet, ellenkező esetben a deszkák megrepedhetnek, eltörhetnek, a szerkezet ingataggá válhat, rossz szögben köthet meg, magasabb felépítménykor pedig extrém esetben össze is dőlhet.

A zsaluzás menete

A helyes zsaluzást minden esetben nagyon alapos mérések előzik meg. Tudnunk kell, hogy pontosan hol, hová és mekkora betonépítményt szeretnénk felhúzni, és ahhoz kell igazítani a méreteket nagyjából pontosan úgy, mintha egy kerítést építenénk, amelybe majd bele tudjuk önteni a még képlékeny betont. A zsaluzás esetében mindig a hosszabb oldalakkal indítjuk a munkát, melyeket a magasság függvényében külön-külön állítunk össze. A deszkákat vágjuk méretre – ha elegendő helyünk van, a túlzott pontosság nem lényeges –, majd kívülről átlósan tetőlécekkel fogassuk össze őket. Ehhez használhatunk szeget, de a legbiztonságosabb a csavar, amivel utána könnyebben szét is tudjuk szedni az építményt.

Fontos figyelembe venni, hogy a zsalu esetében nem a szépség a lényeg, hanem a hatékonyság! Bátran fogassuk meg több léccel a deszkákat, és ha elkészültünk minden oldallal, állítsuk őket a helyére. Amennyiben szükséges, verjünk le a földbe a szélek megtartásához extra karókat vagy vascsöveket, de gondoskodhatunk az oldalak megtámasztásáról is, ha félünk attól, hogy szerkezetünket esetleg szétnyomná a beleöntött beton.

Hasznos tippek a helyes zsaluzás kialakításához

A helyes zsaluzáshoz nem elég az, ha masszív szerkezetet építünk. Bár ez a legfontosabb, azért érdemes megfogadni még hozzá kapcsolódóan néhány további hasznos tanácsot, amelyek megkönnyíthetik a dolgunkat és sokkal biztosabbá is teszik az építményt.

  • A folyamat során mindig figyeljünk arra, hogy a belső felület egyenletes legyen, a deszkák szélessége között pedig ne legyen különbség, hiszen amilyen jól néz ki belülről egy zsaluzás, annál szebb lesz kívülről a végeredmény. Ez a sima betonfelület egyik alapja, ami akkor is nagyon fontos szerkezetileg és esztétikailag egyaránt, ha a betont egyébként vakolni szeretnénk.
  • A szerkezet kialakításakor mindig ügyeljünk arra, hogy a deszkák között hagyjunk egy kis rést. Legalább 2-3 milliméter ideális hozzá, ami éppen elég ahhoz, hogy a betonból kifolyó víz el tudjon szivárogni, illetve ha a nagy súly deformálja a deszkákat, akkor azok minimálisan tudjanak mozogni, és ne törjenek el, vagy ne repedjenek meg.
  • A zsalu összeállításához minden esetben megfelelő hosszúságú és mennyiségű rögzítő anyagot használjunk. Akár szegeljük, akár csavarozzuk, alapszabály minden esetben, hogy inkább hosszabb és vastagabb legyen a rögzítés, minthogy a beton a nagy súlytól szétnyomja a zsalut. Ha hosszabb szegeket és csavarokat használunk, a végüket hajlítsuk el vagy vágjuk le, mert nem szerencsés, ha a betonba a zsaluból fémdarabok lógnak, ez ugyanis megnehezíti a későbbi lebontást, valamint csökkenti a szerkezet masszívságát és esztétikus megjelenését is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket