A helyes dübelezés menete

Beszéljünk akár tartószerkezetekről, akár hőszigetelő rendszerekről, a minőségi dübelezés elengedhetetlen lesz.

A helyes dübelezésről

A dübelezés fontossága egy ház építésekor és felújításakor egyaránt gyakran szóba kerül, mint ahogyan az is, hogy miként lehet helyesen elhelyezni ezeket a tartószerkezeteket a falban úgy, hogy azzal egy masszív rendszert alakíthassunk ki. Bár dübeleket számtalan helyen kell alkalmaznunk, így például álmennyezeteknél vagy éppen gipszkarton falak stabilizálásakor, ellenben nagyon fontos szerepet játszanak a hőszigetelő rendszerek kialakításakor is, éppen ezért az alábbiakban most ezt az alternatívát vizsgáljuk meg egy kicsit tüzetesebben. Ennek az oka nem más, minthogy a homlokzati hőszigetelő felületek kialakításakor alkalmazott dübelezési technológia elsajátításával elegendő tudást szerezhetünk ahhoz, hogy más munkafolyamatokat is könnyedén le tudjunk vezényelni

Az első lépés, a megfelelő dübelek kiválasztása

Amennyiben hőszigetelő rendszert telepítünk, minden esetben olyan dübeleket kell választanunk, melyek felhasználási kategóriájában konkrétan meg van nevezve az adott falszerkezet építőanyaga. Ha kétségeink merülnének fel ezen a téren, mindig tartsunk úgynevezett próbadübelezést, méghozzá egy speciális dübelkihúzó vizsgálattal, aminek a lényege gyakorlatilag az, hogy elhelyezünk egyet a falban, majd megpróbáljuk kitépni onnan. Ha nem jártunk sikerrel, a dübel tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy ellássa a feladatát.

Magyarországon a hagyományos polisztirol lapok többségéhez általában 60-140 milliméteres tányérátmérővel rendelkező dübeleket használnak, a hosszúság megállapítását pedig minden esetben a kialakításra kerülő szigetelőréteg, valamint a falszerkezet vastagsága határozza meg. Ha szükséges, készítsünk próbafuratokat, mert a dübelezés lényege, hogy masszívan belekapaszkodhassanak a téglába vagy a betonba, ellenkező esetben a folyamat értelmét veszti. Nem árt odafigyelni, hogy a nagy homlokzati egyenlőtlenségek és egyéb problémák esetén eltérő hosszúságú dübeleket alkalmazzunk a cél érdekében.

A helyes dübelezés menete

Készítsük el a furatokat

A megfelelő dübelek kiválasztását követően elkészítjük a dübelfuratokat, amihez minden esetben pontosan akkora átmérőjű fúrószálat használjunk, amit a dübel gyártója megadott. A fúrást érdemes mindig körültekintően, a falszerkezet figyelembevételével elvégezni, az üreges tégláknál például tilos ütvefúró vagy fúrókalapács alkalmazása, a pontos munkavégzéshez pedig elengedhetetlen a fúrásmélység-határoló használata, amit úgy kell beállítani, hogy a dübel hosszúsága mellett hozzáadjuk a leendő szigetelés vastagságát.

A dübelek elhelyezése

A dübelezés lényege, hogy egy masszív rendszert kapjunk, aminek az alapját a furatok megfelelő elhelyezése jelenti, azonban több tényező is befolyásolja, hogy egy hőszigetelő rendszeren milyen elrendezést és hány dübelt alkalmazunk. A legfontosabb tényező általában az épület alakja és magassága, de a falszerkezet mellett olyan apróságokat is figyelembe kell venni, mint például a szélterhelés. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy épület, annál jobban növekszik az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek száma, de mindig több felfogatót kell alkalmazni az épület széleinél, valamint a kritikusabb sarkoknál. A korszerű EPS lapokat általában T- vagy W-alakban dübelezik a lakóház és a gyártói előírás függvényében.

A dübelek telepítése

Miután a hőszigetelő rendszernél alkalmazott ragasztó teljesen megkötött, megkezdődhet a dübelek tényleges telepítése, ami mindig úgy történik, hogy a tartótányérokat legfeljebb a szigetelőlapok külső síkjáig húzatjuk be, annál 1-2 milliméternél mélyebbre soha ne süllyedjenek. A kis eltéréseket a vakolóanyag elviszi, a nagyobb hézagokat azonban ki kell tölteni megfelelő szigetelőértékű alapanyagokkal, legyen szó akár sziloplasztról, akár PUR habról.

Fontos kiemelni, hogy vannak olyan speciális, kifejezetten hőszigeteléskor alkalmazott dübelek, melyeket kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy belesüllyesszük őket a lemezekbe, méghozzá egy speciális szigetelőpogácsa alkalmazásával. Ha a dübelek a helyükön vannak, a megfelelő feszítőelemek következnek, ezáltal típustól függően vagy csavarozzuk, vagy beütjük őket a megfelelő feszesség eléréséhez. Ha valamelyik dübel nem rögzül rendesen, mindig el kell távolítani, és mellette egy újat befúrni, a másik lyukat pedig PUR habbal vagy más szigetelőanyaggal szakszerűen kitölteni.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket