A hálós élvédő megfelelő használata

Az esztétikus beltéri sarokkialakítás elengedhetetlen feltétele a hálós élvédő alkalmazása. Így használjuk szakszerűen!

Sarokkialakítás élvédővel

Az elmúlt évtizedekben a belsőépítészet ágazatán belül óriási fejlődés ment végbe. Ez nemcsak a felhasználható alapanyagok, a legkülönfélébb zsákos készhabarcsok megjelenésén érzékelhető, hanem többek között például a különféle szerszámok és egyéb kiegészítők között is rengeteg olyan lehetőséget találunk, melyekről a korabeli kőművesek még csak nem is álmodozhattak. Ilyen relatíve forradalmi, de legalábbis az esztétikus belsők kialakításában fontos szerepet játszó találmány volt például az élvédő megjelenése is, mely azt a célt szolgálta, hogy megfelelően merőleges, stabil és geometriailag egyaránt megfelelő sarkok születhessenek a belső falvégeken.

Ma már az élvédőzés egy teljesen hétköznapi, bevett megoldás a kőművesek körében, hiszen mindenki felismerte, hogy lényegesen egyszerűbb dolgozni vele, mint a szokásos módon kialakítani a sarkokat, melyeket szinte lehetetlen volt látványosan megvalósítani, másrészt a tartósságuk egyaránt megkérdőjelezhető volt. Ezeken a helyeken ugyanis általában túl sok száraz anyag, általában vakoló habarcs halmozódott fel – régen meszes vakoló, ami tovább rontott a helyzeten –, vagyis a sarkok nagyon könnyen sérültek, és javításuk egyaránt nehézkes volt. Ezt a problémát sikerült áthidalniuk a hálós élvédőknek, melyek alaposan megkönnyítették a kőművesek dolgát.

A hálós élvédő megfelelő használata

Természetesen egy percig se higgyük azt, hogy ezek a kiegészítők olyan professzionálisak, hogy segítségükkel mellőzhetők a szakemberek! Ahogyan az önterülő aljzatkiegyenlítők sem terülnek el maguktól, úgy a hálós élvédők sem alakítják ki maguktól a sarkokat, vagyis használatuk során a megfelelő alapismeretek mellett nagyon fontos a szaktudás, valamint a gyakorlat. Lássuk, hogy mit kell tudnunk alapvetően a helyes élvédőzés folyamatáról!

Nagyon lényeges a falszerkezet állapota

Általánosságban kijelenthető, hogy a hálós élvédő megfelelő felhelyezése a könnyebb kőművesmunkák közé sorolható, azonban a folyamatot lényegesen egyszerűbbé teszi, ha megfelelő minőségű falszerkezetre kerül. A leendő élek esetében tehát nagyon fontos, hogy már a vakolás során megfelelő kialakítást kapjanak ezek a pontok, tehát ne legyen ferde a fal, ne legyenek nagy eltérések, hiányosságok, kitüremkedő vagy beeső részek, mert még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az élvédő nem valamiféle varázslat, ha nem tudjuk megfelelően felfektetni a masszív vakolásra, akkor gyakorlatilag esélytelen az esztétikailag kielégítő munka. Természetesen pár milliméteres eltérések még orvosolhatók, de minél precízebb a falszerkezet, annál könnyebb lesz az élvédő megfelelő alkalmazása.

A hálós élvédő használata

A jó minőségű hálós élvédők általában egy precízen kialakított műanyag sarokvédő elemből, valamint a kapcsolódó hálóból állnak. A műanyagelem feladata értelemszerűen az, hogy megfelelő protekciót nyújtson az alatta elhelyezkedő vakolatnak a leverődéstől, miközben segít a sarkok könnyebb és esztétikusabb kialakításában is. A kapcsolódó háló ezzel szemben azt a célt szolgálja, hogy maguk a szálak könnyebben a helyükön maradjanak, illetve a bedolgozott szerkezet sokkal masszívabb maradjon.

Akár gipszkarton-, akár téglafalak éleiről van szó, a hálós élvédő felragasztása gipszkarton ragasztóval, vagy valamilyen gipszes finompucoló anyaggal a legegyszerűbb. Érdemesebb inkább előbbit alkalmazni, hiszen gyorsabban szárad és egyszerűbb vele dolgozni, hiszen megfelelő kikeverésekor hasonló állagú, mint a glett – vagy hétköznapibb hasonlattal élve a frissen gyúrt kelt tészta, esetleg a puhább gyurma –, aminek hála egy kőműveskanál segítségével nagyon egyszerűen és vékonyan eldolgozható. Ennek azonban megvan a maga folyamata!

Az első és legfontosabb, hogy a hálós élvédőt méretre vágjuk, hiszen egy háromméteres szálból jó pár centiméter leesik, ha csak egy valamivel több mint kétméteres ajtónyílás éleit szeretnénk burkolni vele. Ha gipszes ragasztóval dolgozunk, figyeljünk arra, hogy az anyag nagyon gyorsan köt, tehát mindig csak keveset keverjünk belőle. Ha az élvédőt levágtuk, az első dolgunk, hogy ebből a finom anyagból vékonyan felhordunk egy pár milliméteres vastagságot a kívánt sarokra úgy, hogy a hálón bőven túlnyúljon a friss felület. Ennek a célja az, hogy a kiegészítő friss anyagba ragadjon bele, és ne közvetlenül a vakolatra kerüljön fel.

Ha a teljes élt bekentük a ragasztóval, feltesszük az élvédőt, egy vízmértékkel ellenőrizzük, szükség esetén finomítjuk az állását, majd kívülről is felhordunk rá vékonyan valamennyit a habarcsból. Egy kőműveskanállal aztán szépen elegyengetjük az egészet úgy, hogy a háló vagy a műanyag sehol se türemkedjen ki a felületből. Ha kilátszik, az alapvetően még nem baj, hiszen erre a felületre további glettréteg és festék jön a későbbiekben, a lényeg itt most a megfelelő sarokkialakítás, és az egyenletes felület elérése.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket