A folyékony fólián alapuló szigetelés kiépítése a fürdőszobában

A fürdők kialakításakor a sok víz miatt elengedhetetlen a folyékony fólia alkalmazása. Így dolgozzunk vele házilag!

Szigeteljünk fürdőt folyékony fóliával

A folyékony fólia közel sem tekinthető újdonságnak az építőiparban, azonban sajnálatos módon még az újonnan épülő házaknál is gyakran mellőzik a vizesblokkok kialakításakor. Ennek az okát nem lehet megmagyarázni, hiszen a folyékony fólia jelenleg az egyik legjobb megoldás abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy a fürdőkádból, a mosdóból vagy a mosogatóból kifröccsenő, esetleg egy csőtörés miatt nagyobb mennyiségben kifolyó víz bejusson a falszerkezetbe, ami utána a téglák salétromosodását, penészesedést és egyéb problémákat idézhet elő.

Bár nem nevezhetnénk csodaanyagnak, a folyékony fóliával megfelelően megtámogatott vizesblokkoknál nagy mennyiségű víz kifolyása esetén garantáltan nem kell attól tartanunk, hogy a víz utat talál magának más helyiségekbe is, ami különösen emeleti fürdőszoba esetében elengedhetetlenül fontos, hiszen az alsó helyiség mennyezete vízszigetelés nélkül folyamatosan ázni és penészesedni fog.

Sokan azért vannak ellene a folyékony fóliának, mert ezzel a nedvességet gyakorlatilag bezárjuk a burkolat alá, vagyis nehezebb észrevenni mellette a csőtörést. Ez valóban igaz, ugyanakkor két dolgot jegyezzünk meg:

  • a víz előbb vagy utóbb úgyis utat talál magának valahol;
  • még mindig jobb későn észrevenni egyetlen helyen, mint idejekorán, de egyszerre három-négy helyiségben!

Amennyiben folyékony fólia mellett csőtörés vagy erősebb vizesedés alakul ki a járólap, illetve a csempe alatt, azt a sérülés mértékétől függően azon vesszük majd észre, hogy a fugák minden ok nélkül nedvesek lesznek, és egyre nagyobb helyen, egyre erőteljesebben, később már konkrét vízcseppek is megmutatkoznak, noha ekkor már jellemzően nagy a baj, tehát érdemes mielőbb vízvezeték-szerelőt hívni.

Mi az a folyékony fólia?

Az tehát már nyilvánvaló, hogy a folyékony fólia kell, de legalábbis erősen ajánlott a vizes blokkok szigetelésére, de pontosan mi ez az anyag, és miként kell elképzelni? A folyékony fólia lényegében egy kifejezetten rugalmas, habarcsként kenhető, száradás után pedig repedésmentesen száradó anyag, amit egy-két rétegben kell felvinni ahhoz, hogy sem felülről, sem alulról ne tudjon áthatolni rajta a nedvesség. Kialakítása során kizárólag száraz, szilárd és pormentes felületre dolgozhatunk vele, de a zsírtól, az olajtól, illetve más szennyeződéstől is fontos mentesíteni annak érdekében, hogy megfelelő tapadó réteg alakulhasson ki. Ha a felület laza, repedezett, esetleg mozog, mindig törjük fel, és vakoljuk újra még a folyékony fólia alkalmazása előtt, de nagyon lényeges a mélyalapozó is az előkészítéshez, nehogy a túl száraz felület gyorsan kiszívja belőle a nedvességet, és ne alakuljon ki megfelelő tapadás.

A folyékony fólián alapuló szigetelés kiépítése a fürdőszobában

Munka a folyékony fóliával

Ahány folyékony fólia, annyi szokás? Kis túlzással ez a kijelentés megállja a helyét, de azért ebben a termékkategóriában is vannak átfedések, a bekeverés és az irányelvek tekintetében tehát mindig tartsuk be a gyártó utasításait. Ha ez megtörtént, és összeállítottuk az anyagot, mindig úgy készüljünk, hogy a felületet a megfelelő szigetelés érdekében kétszer át kell kennünk. Hogy milyen folyamat szerint hordjuk fel és dolgozzuk el a fóliát, az csak rajtunk múlik. Van, aki arra esküszik, hogy miután a teljes felület át lett kenve, a sarkokat speciális, direkt a folyékony fóliához illeszkedő ragasztószalagokkal áthúzzuk, de akadnak, akik inkább először a sarokkialakításokkal kezdenek, majd a végére hagyják a nagy felületet.

Mindkét alternatíva megfelelő, de utóbbi annyiból szerencsés, hogy nagyobb helyiségeknél körülményesebb utólag sarkozni, a speciális kiállásokról nem is beszélve. A folyékony fólia ugyanis akkor hatásos, ha mindenhová kerül, ezáltal a tömítő szalagból kell vágnunk például a csapkiállásokhoz vagy az összefolyókhoz is darabkákat a megfelelő hatás érdekében. Természetesen a szalag önmagában nem elegendő, ahová felhelyezzük, oda előtte mindig kennünk kell egy keveset a folyékony fóliából, ami tehát nemcsak a szalagra rá, hanem alá is kerül, így teljes vízvédelmet adva a sarkok számára.

Magát a folyékony fóliát felhordhatjuk egyszerű festőhengerrel, de akár gletteléshez használt simítóvassal is, ami nekünk kényelmesebb, a lényeg az, hogy mindig betartsuk a gyártó által közölt utasításokat és száradási időket, illetve megfelelő mennyiségben kenjük fel az anyagot az ideális hatás érdekében. Fontos kiemelni, hogy a szigetelést mindig legalább a csempe szintjéig vigyük fel. Maga a folyékony fólia a száradás után azonnal burkolható lesz, a legjobb rá pedig a flexibilis ragasztó, mert a folyékony fólia a teljes megkötéssel egy kicsit ruganyos, gumis jelleget vesz fel. Lényeges, hogy a munka után mindig azonnal mossuk el az összes használt szerszámot, és bárhová felesleges anyag került, onnan azonnal töröljük le, hiszen a fólia gyorsan köt, és később a letakarítása komoly problémákat okozhat.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket