A csemperagasztás elengedhetetlen kellékei

A csemperagasztás folyamata rendkívül sok figyelmet igényel. Segítünk, hogy ön is a legtöbbet hozza ki belőle!

Optimális esetben a csemperagasztás folyamata nem feltétlenül igényli szakember meglétét, hiszen egy kis odafigyeléssel, a megfelelő eszközökkel, valamint a szükséges alapismeretekkel nemcsak tartósan, hanem esztétikusan is beburkolhatjuk a falfelületeket. A könnyedén tisztítható és dekorációs szempontból sem elhanyagolható csempelapok esetében azonban sajnos rendkívül ritka, hogy minden a papírforma szerint menjen a ragasztás során, éppen emiatt érdemes előre gondolkodni az egyes problémák hatékony elkerülésének érdekében.

Ezért nem árt tehát megismerni a csemperagasztás elengedhetetlen kellékeit és segédeszközeit, melyek jelen esetben nem a felhasználandó szerszámokat, de még csak nem is a fugákat jelölik – ezeket kiveséztük a csempézés és járólapozás folyamatáról szóló írásunkban –, hanem azokat a kiegészítőket, melyek elengedhetetlenek a kifogástalan végeredményhez. Hogy melyek ezek, azt az alábbiakban vettük sorra!

Önterülő aljzatkiegyenlítő és vastagágyazású ragasztó

Főként felújítandó régi házak esetén biztosak lehetünk abban, hogy a járólapozni és csempézni kívánt helyiségekben sem a padló, sem a falak nem lesznek vízben, illetve merőlegesen, ami óriási probléma a munkálatok miatt. Már néhány milliméter eltérés is megbosszulhatja magát a későbbiekben, és nemcsak esztétikai szempontból, hanem például azért is, mert a padlóra folyó víz nem a lefolyóhoz, hanem a sarokban vagy a bútor alatt gyűlik össze. Ilyenkor jön jól az önterülő aljzatkiegyenlítő, mely 24 óra alatt tökéletes placcot varázsol a járólapok számára.

Hogy mi a helyzet abban az esetben, ha nem a padlóval, hanem a falakkal van probléma? Ilyenkor sem kell kétségbe esni, sem újravakolni az egészet, hiszen 1-2 centiméteres eltérések mellett a vastagágyazású ragasztókkal lehet orvosolni a problémát. Nagy előnye, hogy nem kell száradásra várni, csak fel kell hordani a ragasztót, és mehet is rá a csempe.

Alapozás és vízszigetelés

Jellemző és alapvető probléma a csempézéskor, hogy a munkálatok során nem fordítanak megfelelő figyelmet az alapozásra és a vízszigetelésre, melyek mindegyike lényeges lehet a tartósság és az esztétika tekintetében is. Ha például megfelelő alapfelületet szeretnénk biztosítani a burkolólapoknak, ahhoz elengedhetetlen egy alapozás, hiszen csak ezzel csökkenthető a felület nedvszívása, amivel kiváló tapadást biztosíthatunk a felhordott rétegeknek, esetünkben a ragasztónak. Az alapozással meggátolhatjuk, hogy a fal még az előtt elszívja a nedvességet, hogy a ragasztó reakcióba lépjen, és megfelelően odatapassza a csempét a felülethez.

Ha fürdőszobát vagy kültéri helyiséget csempézünk, illetve járólapozunk, a vízszigetelés használata is igencsak lényeges, hiszen ha a csempék vagy a fugák átengedik a vizet – ezért is kell hajlaterősítő szalagokat alkalmazni kiegészítésként –, a fal egyszerűen átázik, a csempék pedig lepotyognak, rosszabb esetben akár még a szerkezet is sérülhet.

Szilikonos fugák

A fugázás a csempék és a járólapok lerakásának egyik utolsó lépése, amit szintén nagyon sokan elrontanak azzal, hogy mindenhová ugyanazt az anyagot keverik és használják. Ez azért probléma, mert hiába látszik masszívnak egy küszöb, egy ajtótok vagy éppen a fürdőkád és a burkolat találkozása, ezek kisebb-nagyobb mozgásban vannak, és ha szilárd kitöltést alkalmazunk, az előbb vagy utóbb berepedezik és kipotyog, ezzel rontva az esztétikát, valamint a burkolás víztaszító képességét is. Ilyen helyekre mindig színezett vagy átlátszó szilikonos fugázót használjuk, melyek képesek a két réteg között hajlani és mozogni.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.


Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket

Milyen EPS lapot válasszunk?

2020-08-13
Az EPS (vagy polisztirol, hungarocell) lapok között ma már számtalan típust ismerünk. Hogy melyik és mire jó?

Így javítsuk ki egyszerűen és olcsón a megrepedt házfalakat

2020-08-06
Ha otthonunk falszerkezete megrepedt és a repedés megállt, nekiláthatunk javításának. Hogy mégis miként és mivel?

Vakolás télen? Ilyen problémák jelentkezhetnek!

2020-07-29
A vakolás a betonozáshoz hasonlóan jó időt igénylő folyamat, így télen például kifejezetten sok problémával járhat.
Hiba!

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Rendben