A C szelvény felhasználása a gyakorlatban

Főként a könnyűszerkezetes épületek esetén elengedhetetlen a jó minőségű C szelvény használata. Hogy mi is az?

Mire használható a C szelvény?

A különféle acéltermék között rengeteg olyan, gyakran rendhagyó vagy különleges kialakítással és tulajdonsággal rendelkező megoldás található, amiről talán nem is sejtjük, hogy szükségünk lehet rá, márpedig nem kizárt, hogy bizonyos folyamatokhoz, esetleg barkácsmunkákhoz érdemes számításba venni. Pontosan ebbe a kategóriába sorolható a C szelvény is, amiről sokan talán még nem is hallottak korábban!

Ennek az oka leginkább az, hogy alkalmazásához speciális hegesztői háttérre és szerszámokra van szükség bizonyos esetekben, azonban fontos kiemelni, hogy munkája válogatja, mennyire kell a C szelvényhez ilyen különleges háttér. Sok esetben egy vágókoronggal ellátott sarokcsiszoló és egy jó fúrógép is elegendő ahhoz, hogy látványosan, illetve tartósan dolgozhassunk vele.

Hogy mégis mire használhatjuk fel a gyakorlatban a Békás Épker kínálatában kiváló minőségben és többféle méretben is elérhető C szelvényt? Az alábbiakban erre a kérdésre kerestük a válaszokat!

Mi az a C szelvény?

Mielőtt rátérnénk a C szelvények gyakorlati felhasználására, érdemes lehet tisztába tenni az acéltermék definícióját, hogy mégis miről beszélhetünk a név alatt! Ezeket a szelvényeket rendszerint melegen hengerelt lemezekből készítik, érdekességük azonban, hogy hideg hajlítás során nyerik el végleges formájukat, illetve kialakításuk is így zajlik.

Nevét onnan kapta, hogy a C szelvény a keresztmetszet tekintetében egy C betűt formáz. A hajlítás előtt ugyanis előre meghatározott méretű acéllemezekről, illetve acéllapokról van szó, melyeket úgy hajlítanak, hogy ne alkossanak teljesen zárt négyzetformát, hanem az egyik oldalon egy kisebb rés maradjon. Ez nemcsak szerkezetileg, hanem a szerelhetőség szempontjából egyaránt fontos szerepet tölthet be bizonyos esetekben.

A C szelvény gyakorlati felhasználása

Könnyűszerkezetes épületek váza

Noha a C szelvényt sok esetben használják különféle munkafolyamatokhoz, a leggyakrabban azonban könnyűszerkezetes épületeknél találkozhatunk vele. Nem véletlenül, hiszen egy alapvetően könnyű, mégis rendkívül masszív és szikár megoldásról van szó, ami jól terhelhető, nem mellesleg pedig a megfelelő szerszámokkal egyszerűen szerelhető is.

A legtöbb esetben oldalsó falvázak esetén találkozhatunk a C szelvénnyel, de sokszor tetőszerkezetek vázszerkezeteinek kialakításához – például szelemenként – egyaránt előnyös választás lehet. Ennek megfelelően rengeteg könnyűszerkezetes épületnél találkozhatunk vele, sokszor komplett vázszerkezetként, más acéltermékek mellett, illetve azokkal elegyített formában.

Kiváló alternatíva például olyan esetekben, ha fémszerkezetes garázsok, műhelyek, szerszámosok, fatárolók, vagy akár nagyobb szerelőegységek, csarnokok felhúzására van szükség, méghozzá könnyen, gyorsan és egyszerűen, jellemzően minimális anyagi ráfordítás mellett.

Nyílászáró keret

Akár könnyűszerkezetes épületekről van szó, akár valami másról, a C szelvényt nagyon gyakran alkalmazzák nyílászáró kialakításakor is, hiszen nagyszerű keret készíthető belőle. Nyilvánvalóan itt nem lakóházaknál való felhasználásról van szó, ahol rendkívül lényeges a hang- és hőszigetelés, sokkal inkább a műhelyek, garázsok vagy szerszámosok kapcsán, ahol eleve a vázszerkezethez is ilyen acélterméket használtak fel.

A C szelvény ilyen közegben nagyon egyszerűen használható, méretezhető és beépíthető, kellő merevítés esetén akár nagyobb, kétszárnyú kapuk kialakításához is kellően stabil vázat biztosít. Különösen akkor, ha csak egyszerű, vékony lemezprofil kerül rá burkolásként, aminek alig van különösebb súlya, még akkor is, ha kívül-belül, köztes szigeteléssel alkalmazzák.

Kerítéselem

Aki rajong a fémért, és szeretne magának gondozásmentes kerítést, illetve hozzá kapcsolódó kaput, annak a C szelvény különösen jó választás lehet. A kérdéses acélelem ugyanis önmagában képes fogadni a vékony, méretre vágott acélelemeket, melyek jóvoltából nagyon könnyen és egyszerűen készíthetők látványos acélkerítések. Sok esetben elegendő csak felcsavarozni őket az oszlopra, és réseit feltölteni a kivágott acélpanelekkel, vagy az oldalakon megfogatni azokat egy-egy színezett csavarral.

Természetesen ennél azért jóval bonyolultabb és összetettebb munkálatok is kivitelezhetők a C szelvény segítségével. Komplett kerítésvázak, kapuelemek készíthetők belőle úgy, hogy közben a szerkezet nem lesz feleslegesen nehéz, sőt megfelelő kezelés esetén évtizedeken át kellően esztétikus maradhat, semmiféle gondozást sem igényel.

Barkácsmunkák

Természetesen a C szelvényből is mindig jó, ha van otthon elfekvőben egy-két szál, vagy néhány megmaradt darab, különösen abban az esetben, ha előszeretettel barkácsolunk és végzünk bizonyos javítási munkálatokat úgy, hogy ahhoz fémelemeket is felhasználunk. Nagyon sok esetben lehet hasznos segítség hegesztéskor, merevítéskor, de akár olyan esetekben is, ha valamit szeretnénk kellően megerősíteni a segítségével.

Nyilván elengedhetetlen ilyen esetekben, hogy legyen megfelelő szerszámunk a vágásához és a rögzítéséhez, de sokszor nem kell hegesztőgép vagy hozzá kapcsolódóan hegesztési alapismeret sem ahhoz, hogy ilyen munkálatokat elvégezhessünk. Egy jobb fémfúrógép a lyukasztáshoz, erős csavarok és dübelek a rögzítéshez, valamint egy vágókorongos sarokcsiszoló a vágáshoz, illetve a formázáshoz, és a C szelvény rögtön kezes báránnyá válik a kezünk alatt.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket