A burkoló tégla gyakorlati felhasználása

A burkoló tégla vagy más néven klinkertégla gyakorlati felhasználhatósága rendkívül széles spektrumon mozog.

Mire jó a burkoló tégla?

Ha valaki meghallja a burkoló tégla kifejezést, manapság hajlamos azokra a vékony vágott téglákra, vagy gyakran csak téglautánzatokra gondolni, melyek egyre többször megfigyelhetők lábazatok, falszerkezetek vagy beltéri elemek külső burkolataként, holott klasszikus értelmezésben a burkoló tégla teljesen más.

Ez az elnevezés ugyanis valójában az úgynevezett klinkertéglát takarja, melyet azért neveznek sok esetben burkolóként, mert tökéletesen alkalmas arra, hogy önmagában, vakolás és extra kezelés nélkül megállja a helyét, ezáltal gyakran alkalmazzák például kéményeknél vagy a lábazat külső borításánál is éppen a nagy tartóssága miatt.

Hogy készül és mitől olyan tartós a burkoló tégla?

A burkoló tégla vagy más néven klinkertégla jó minőségű tömörített agyagból készül, mely leginkább a színezőanyagoknak köszönhetően különféle színekkel rendelkezhet – hazánkban általában vörös –, azonban fontos, hogy vegyszerek és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, ezáltal egyfajta természetes építőanyagról beszélünk.

 Rendkívüli szívósságát és kemény jellegét az adja, hogy rendkívül magas hőmérsékleten, általában 1100-1200 Celsius fokon égetik ki, mielőtt nagyon alaposan előkészítik és tömörítik a felhasznált agyagot. Miután közel olvadáspontra melegítik, az építőanyagok vegyileg teljesen átalakulnak és alaposan megkeményednek, rendkívül ellenállóvá válnak a víznek, a fagynak, az UV-sugárzásnak és a különféle vegyszereknek is.

A burkoló tégla gyakorlati felhasználása

A kérdéses téglatípus alapja tehát a magas hőmérsékleten kiégetett agyag, melyben a folyamat hatására úgynevezett szilikátüveg olvadék keletkezik. Ez gondoskodik arról, hogy a tégla pórusai és rései gyakorlatilag elzáródjanak, és egy a hagyományos falazó tégláknál sokkal tömörebb, alacsony vízelvezető képességgel rendelkező, fagyálló elem szülessen. Nagy előnye az agyagból fakadó tűzállóság, mely természetesen a kiégetést követően szintén változatlan marad, erőteljes szövetszerkezet születik a készítés során, így a blokkok tűz esetén is megtartják teherhordó tulajdonságaikat.

Amennyiben szélsőséges igények esetén van szükségünk burkoló téglára, akkor jóval magasabb hőmérsékleten kezelt típusokat is választhatunk, az 1580 Celsius fokig kezelt típusok hőálló, a magasabb hőmérsékleteken elkészített blokkok pedig már teljesen tűzálló tulajdonságokkal rendelkeznek, utóbbiak gyakorlatilag már kerámiának tekinthetők.

Természetesen rendkívül fontos, hogy a burkoló téglához jó minőségű agyagot használjanak fel a gyártás során. Magyarország szerencsés helyzetben van ezen a téren, hiszen rengeteg kiváló kvalitású agyag található szerte az országban, de garantáltan jó minőségű klinkertéglát kapunk, ha észak-európai országokból, ezen felül Németországból vagy Hollandiából származó típust választunk.

A burkoló tégla felhasználása a gyakorlatban

Mint az már a fentiekből is kiderülhetett, a burkoló téglát nagyon sokféle esetben alkalmazhatjuk sikerrel, miközben még olyan esetekben sem vall kudarcot, amikor szélsőséges helyzetekben kell megállnia a helyét. Az alábbiakban sorra vettük a klinkertégla legáltalánosabb felhasználási lehetőségeit.

A legtöbbször kéregfal készül belőle

Általánosságban elmondható, hogy a burkoló téglából a leggyakrabban úgynevezett kéregfal készül. Kültéren és beltéren egyaránt alkalmazható alternatíva, minden esetben látványos megoldás, miközben a tartósságra sem lehet panasz, éppen emiatt láthatjuk gyakran például lábazatnál, mint külső téglaborítás.

A kéregfal jelentése gyakorlatilag mindig egy külső összefüggő burkolat, egy összefüggő szerkezet, mely védelmet nyújt a mögötte elhelyezkedő megoldásoknak, legyen az akár hagyományos téglafal, esetleg valamilyen hőszigetelés.

Burkolatként is nagyon ideális

Mivel a klinkertéglát burkoló téglának is nevezzük, ezért talán nem megdöbbentő, hogy nagyon gyakran készül belőle klasszikus burkolat, mely nemcsak tartósságát, hanem esztétikai értékét tekintve egyaránt szerencsés választás lehet még akkor is, ha esetleg teherhordásról van szó.

A burkoló tégla gyakorlati felhasználása

A fentebb már említett lábazat mellett így a burkoló tégla tökéletes választás lehet például külső épületfelületek, komplett homlokzatok borítására, kémények külső felületének kialakítására, de bármilyen kerítés vagy kerti építmény látványos borítására jó megoldás, míg beltéren látványos alternatívák, például akár komplett pultok, beépített szekrények készíthetők belőle.

Akár teherhordó falhoz is megfelelő

Noha a hagyományos falazó téglákhoz mérten a sokkal nagyobb tartósság miatt lényegesen drágább alternatíva, aki azonban szeretné, az teherhordó falszerkezetekhez is bátran használhatja a burkoló téglákat.

Legalább annyira ritka eset, minthogy nem teherhordó falszerkezeteknél találkozunk vele, azonban különösen a látszó, azaz esztétikai értéket képviselő falazatok esetén, akár dekorációs megoldásokhoz is tökéletes, így például teherhordó oszlopok vagy födémtartók kialakításakor egyaránt érdemes lehet számításba venni.

Belsőépítészeti dekorációra

Fontos kiemelni a burkoló tégla kapcsán a belsőépítészeti megoldásokat, lévén különféle dekorációs és hasznos célzattal egyaránt alkalmazható a lakásban. Példának okáért építhetők belőle konyhafalak, ideális konyhai pultokhoz, de akár kandallók lábazatához vagy komplett kialakításához egyaránt jó megoldás.

Felhasználható továbbá pincék burkolására, de fontos figyelembe venni, hogy olyan esetekben nem szerencsés, amikor a falszerkezet belülről vagy alulról ázik. Ma már egyébiránt többféle méretű és formájú típusa elérhető, a Békás Épker kínálatában például a hagyományos burkoló tégla kapható, mely a legtöbb célra megfelel.

A burkoló tégla előnyei és hátrányai

A gyakorlati felhasználás mellett nagyon fontos kitérni arra is, hogy a burkoló tégla milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik más falazó blokkokhoz, illetve burkolóanyagokhoz viszonyítva. Lássuk a legfontosabbakat!

Előnyök

Az egyik legfontosabb előnye a burkoló téglának, hogy teljesen természetes alapanyagból készül, hiszen földkéreg, azaz agyag a legfontosabb összetevője, emiatt maximálisan környezetbarát, semmiféle káros anyag nem található benne.

Ennek fényében talán megdöbbentő, de kimagasló víz- és fagyállósággal rendelkezik, sőt olyan magas az olvadáspontja, hogy gyakorlatilag tűzálló, ellenáll a savaknak, az UV-sugárzásnak és a mechanikai ellenállóképesség tekintetében sem vall kudarcot, emiatt alkalmas akár tartófalakhoz is.

Az imént említett tulajdonságokból következik, hogy a burkoló tégla rendkívül időtálló és stabil építőanyag, melynek karbantartási igénye még akkor is minimális, ha folyamatosan szélsőséges időjárási körülményekkel találkozik. 

Hátrányok

A legnagyobb hátrány, ami a burkoló tégla kapcsán említhető, az ár. Sajnos sokkal, átlagosan akár 15-20 százalékkal is drágább lehet a klinkertégla a hagyományos falazó téglákhoz vagy az Ytonghoz mérten. Mindez nyilván megtérülő befektetés, ha a tartósságot vesszük alapul, azonban építkezéskor vagy felújításkor alaposan megterhelheti a pénztárcát.

Ezen felül a klinkertégla beépítéséhez nagyobb szaktudás, jelentősebb odafigyelés szükséges. Különösen akkor, ha dekorációs célzatú- vagy többrétegű falszerkezet készül belőle, hiszen ilyenkor speciális eljárásra van szükség az építéshez.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a burkoló tégla nagyon nehezen formálható és munkálható, a klasszikus módon nem is darabolható, csak speciális vágószerszámmal. Gyors megoldáshoz ideális lehet a hagyományos gyémántkorongos sarokcsiszoló, de a legpontosabb és legtisztább munkát vizes gyémántvágóval lehet elérni.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket