8 vitathatatlan előny, amiért érdemes a gipszkartont választani

A különféle belsőépítészeti munkálatokhoz a gipszkarton az egyik legjobb választás lesz. Lássuk, hogy mi ennek az oka!

Miért válasszuk a gipszkartont?

A gipszkarton alig néhány évtizede jelent meg a honi építőiparban, és vált alig pár esztendőn belül az egyik közkedvelt beltéri burkoló- illetve térelválasztó elemmé, aminek az oka nem véletlen. Egyrészt ugyanis kiváló ár-érték arányt képvisel, másrészt pedig egy könnyedén alkalmazható, nagyon tiszta és gyors megoldás, ha szeretnénk mielőbb felépíteni például egy válaszfalat, esetleg kijavítani egy hibás falszerkezetet, netán elkészíteni belőle egy álmennyezetet. Ha szkeptikusak lennénk, lássunk nyolc olyan vitathatatlan előnyt, amiért érdemes a gipszkarton mellett dönteni!

Tűzgátló hatású anyag

Kevesen tudják, de a gipszkarton lapok A2-es tűzvédelmi besorolással rendelkeznek, ami kifejezetten előnyösnek nevezhető. Az építőanyag azzal érdemelte ezt ki, hogy nem éghető anyag, sőt mi több, a gipszmagokban kristályos formában tulajdonképpen víz található, ami egy esetleges tűzeset során egyfajta tűzoltó anyagként viselkedik, hiszen párologni kezd, ettől vízgőz keletkezik, így a tűz terjedése akadályozott lesz, ami értékes perceket jelenthet például a tűzoltók kiérkezéséig.

Hozzájárul a belső klímakomfort kialakításához

A gipszkarton ugyan nem vízálló anyag, emiatt sokan nem is gondolnak rá, de képes arra, hogy akár nagyobb mennyiségű párát is felfogjon, ami különösen a nyári vagy a nedvesebb időszakokban drasztikus mértékben tudja csökkenteni a belső helyiségek páratartalmát. Ezért is a gipszmag a felelős, ami a páraszegény téli időszakban, a fűtésszezonban fordítottan működik majd, ezáltal visszaengedi a levegőbe a korábban megkötött párát, ezzel javítva a hőérzetünket.

Környezetbarát építőanyag

A gipszkarton az Ytong téglához hasonlóan egy teljesen környezetbarát építőanyagnak nevezhető, hiszen legnagyobb részben természetes összetevőkből áll, de ennél is fontosabb, hogy sem az előállításkor, sem a beépítéskor nincs környezetszennyezés. A gipszkarton valójában többrétegű keménypapír, azaz karton, gipsz és víz keverékéből áll össze, illetve kerül préselésre.

Hangszigetelő tulajdonság

Amilyen vékony alapanyag, annyira kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik egy gipszkarton szerkezet, legyen szó akár álmennyezetekről, akár burkolatokról vagy komplett válaszfalakról. Nyilván utóbbiak önmagában közelébe sem érnek a téglából készült térelválasztóknak, azonban ha megfelelő ásványgyapot szigetelés kerül a kartonlapok közé, akkor a különféle hangokat és rezgéseket ezek a szerkezetek nem továbbítják vagy vezetik.

8 vitathatatlan előny, amiért érdemes a gipszkartont választanil

Hőszigetelésre sem utolsó

Noha a beltéri hőszigetelés a legtöbb esetben egyáltalán nem szerencsés, azonban vannak helyzetek, illetve helyiségek, ahol egyetlen opciónak tekinthetők, és jól meg is állják a helyüket. Ilyenek például a tetőterek, melyek a hőszigetelés szempontjából nem tekinthetők túl előnyösnek, de gipszkarton és kőzetgyapot ötvözésével rendkívül hatásos szerkezetek építhetők ebből a szempontból, amivel otthonunk hűtése és fűtése sokkal kedvezőbb összegeket emészthet fel, miközben a belső komfort mértéke is növekedhet.

Elkerülhető a hideg falfelület érzése

Biztosan tapasztaltuk már vakolt téglafalak esetén, hogy dacára a rendszeres és nagy teljesítményű fűtésnek, a belső hőmérsékletet még az egyszerű válaszfalak sem tudják átvenni, legfeljebb a fűtőtestek közvetlen közelében. A gipszkarton azonban ezen a téren is kifejezetten előnyös, hiszen olyan felületet biztosít, mely képes átvenni a belső hőmérséklet jelentős részét, ezáltal a hőérzetünk jelentős mértékben javítható lesz.

Gyorsan és költséghatékonyan építhető

A gipszkarton egy szárazépítésen alapuló megoldás, ami bár az időjárás változására, főként a nedvességre nagyon érzékeny, de éppen ezért csak beltéren alkalmazható, ott pedig kifejezetten gyorsan lehet haladni vele. Ez leginkább a nagyobb lapoknak köszönhető, megfelelő profilok és felfüggesztések mellett ugyanis hamar lehet fedni vele a négyzetmétereket, ami kifejezetten költséghatékony megoldás.

Teherbírása is kiváló

Noha gyenge szerkezet, egyetlen szikével könnyedén lehet vágni és formázni, azonban a gipszkarton lapok ennek ellenére is meglepően nagy teherbírással rendelkeznek. Nyilván ehhez fontos a megfelelő keret kialakítása, hiszen a rögzítési hiányosságok ronthatják ezeket a tulajdonságokat, azonban ha megfelelő sűrűség mellett tudjuk csavarozni őket az ideális dübelek segítségével, akkor négyzetméterenként akár 50 kilogramm megtartása sem okoz nekik gondot. Könnyen elbírnak tehát könyvespolcokat, de akár konyhabútorokat is.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket