8 alapvető dolog, amire hőszigetelés előtt fontos odafigyelni

A hőszigetelés egy rendkívül sokrétű folyamat, melynek minőségét számos tényező meghatározza. Ezekre figyeljünk oda!

Hőszigetelés előtti tudnivalók

Az utóbbi néhány évben a honi építőipar egyik legnagyobb trendje minden kétséget kizáróan a hőszigetelés lett, ezáltal boldog-boldogtalan beburkoltatja otthonát, ezt az óriási keresletet pedig sok esetben egyre silányabb kínálat támogatja meg mind a szakemberek, mind a felhasznált alapanyagok, mind a munkavégzés tekintetében. Mivel egy jó hőszigetelő rendszer alapjaiban határozza meg otthonunk komfortszintjét a jövőben, ezért rendkívül lényeges, hogy odafigyeljünk bizonyos tényezőkre, hiszen a jó magyar mentalitás, miszerint csak a legolcsóbb alapanyagot és a legolcsóbb kivitelezőt választjuk, ebben az esetben nagyon csúnyán megbosszulhatja magát.

T8 alapvető dolog, amire hőszigetelés előtt fontos odafigyelni

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kizárólag a legdrágább a legjobb, sokkal inkább azt, hogy tudatosan tájékozódjunk és döntsünk, hiszen a hőszigetelés tipikusan olyan téma, ahol bizonyos elemek tekintetében nem szabad leragadni a legolcsóbb megoldásoknál, ellenkező esetben hőhíd, visszapotyogó lemezek, töredező vakolás és egyéb kellemetlen problémák merülhetnek fel. Ha mindezt el szeretnénk kerülni, érdemes megfogadni az alábbiakat:

1. Tájékozódjunk alaposan!

A választáskor tehát ne azt nézzük, hogy melyik tüzép és kivitelező van hozzánk a legközelebb, és kik a legolcsóbbak, kérjünk árajánlatot több helyről, és olvassunk utána a témának, de lehetőleg ne csak egy véleményt hallgassunk meg, mert rengeteg helyen találkozhatunk szándékos félrevezetéssel. Egy dolgot jegyezzünk meg: a komplett hőszigetelő rendszer kialakítása nem két forint, így ne akarjuk olcsón megúszni, tehát kizárólag drága és még drágább megoldások közül válogathatunk majd magunknak, de ha ezen múlik, inkább toljuk el egy szezonnal a munkát, de mindig fontoljuk meg alaposan a dolgot.

2. Válassz megfelelő forgalmazót!

Egy lakás homlokzati hőszigeteléséhez rengeteg alapanyagra lesz szükségünk, és nemcsak hőszigetelő lapokra, hanem azok ragasztásához és szereléséhez tartozó habarcsokra és kiegészítőkre, sőt vakolásukra és színezésükre egyaránt gondolnunk kell. Ehhez elengedhetetlen megfelelő forgalmazókat vagy egy olyan tüzépet találni, ahol elérhető áron, mindig nagy mennyiségben található, amire szükségünk van, méghozzá jó minőségben.

3. A jó kivitelező a minőségi munka egyik alapja!

Hiába van azonban jó minőségű szigetelőanyagunk, és hozzá minden fontos kiegészítőnk, a hőszigetelést még ezzel is könnyen el lehet rontani. Emiatt kiemelkedően fontos, hogy csak ajánlott, gyakorlott és referenciával rendelkező kivitelezőt találjunk. Nyilván ez a mai világban nem egyszerű, de éljünk a válogatás jogával, és legyünk türelmesek, mert egy rosszul kialakított szisztémával akár százezreket is kidobhatunk az ablakon, sőt a hőhidak révén más kellemetlenségeket is okozhatunk magunknak. A jó kivitelező ismérve, hogy nem kell nógatni a felméréshez, miközben pontosan átnézi a munkaterületet, ezáltal részletes árajánlatot ad, és megfelelően kiszámolja a szükséges anyagköltséget, ami utána a tüzépes rendeléskor elengedhetetlen fontosságú lesz.

4. Ismerkedj meg az előírásokkal!

Merthogy a hőszigetelésre is vannak már előírások, pontosabban inkább irányelvek. Elfogadhatjuk ugyan a szakember által kalkulált vastagságot, hiszen minden falszerkezetnek és épületnek sajátos szigetelési igénye van, azonban ha az értékállóság is fontos számunkra, akkor nézzük meg, hogy milyen ajánlások vannak ezen a téren. Rendszeres időközönként változik ugyanis a szigetelési vastagság előírása, legközelebb például 2020-ban, így csakhamar kideríthetjük, hogy mikor lesz befektetésünk kellően hosszú távú.

T8 alapvető dolog, amire hőszigetelés előtt fontos odafigyelni

5. A vakolat minősége is számít!

A hőszigeteléshez alapvető fontosságú a megfelelő vakolat, amivel a felragasztott lapokat bevonják. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az olcsóbb, akril vakolatok közül választanak, ami rendszerint két-három éven belül megbosszulja magát, hiszen elszíneződik, algásodni kezd, tehát rontja a ház esztétikai értékét – még ha a hőszigetelés minőségét nem is befolyásolja.

6. Ha az esztétika fontos, a színre is figyeljünk!

Bár tény és való, hogy egy ház színét leginkább a tulajdonosok ízlése határozza meg, azonban ezen a téren több tényezőt is nagyon fontos számításba venni, így ne csak azt, hogy nekünk tetszik-e az adott árnyalat vagy sem. Lényeges elkerülni például az élénk színeket, mert azokat a Nap egy-két éven belül megfakítja és foltossá teszi, teljesen mindegy, hogy mit mondanak a gyártók és a reklámok.

7. Mindent papírozzunk!

Legyen szó akár az alapanyagot biztosító tüzépről, akár a munkát végző kivitelezőről, kifejezetten fontos, hogy minden elhangzó ígéretet papíron, szerződésben rögzítsünk. Mennyiség, kedvezmények, elvégzendő teendők, a munka kezdetének és befejezésének az ideje, tehát tényleg minden legyen lepapírozva, mert bármi történik, utólag nem tudunk reklamálni.

8. Gondoskodjunk a takarásról!

A legtöbb szakembert nem érdekli, hogy a hőszigetelő-rendszer kialakításakor le vannak-e takarva a számunkra fontos dolgok, vagy sem, lévén ők csak a munkát végzik el, ilyesmire ritkán szerződnek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nekünk kell gondoskodni a járda, a térkő, az ablakok, az ajtók, és úgy nagy általánosságban minden letakarásáról, illetve a mozdítható dolgok elhordásáról. Mindez nagyon fontos, hiszen az alapozó vagy a vékonyvakolat nagyon nehezen távolítható el a kültéri tárgyakról, a takarással pedig rengeteg kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket