5+1 dolog, amit semmiképpen se hagyjunk figyelmen kívül építkezéskor

Az építkezés mindenki életében az egyik legmeghatározóbb esemény. Segítünk, hogy mire kell mindig odafigyelni.

Amit egy építkezéskor fontos figyelembe venni

Éppen emiatt nagyon fontos körültekintően eljárni annak érdekében, hogy a végeredménnyel ne csak makulátlanul elégedettek legyünk, hanem a legtöbbet hozzuk ki a pénzünkből, ami a lehetőségekre és a minőségekre egyaránt értendő. Hogy garantáltan elégedettséggel töltsön el minket kis fészkünk, összegyűjtöttünk 5+1 olyan dolgot, amit semmiképpen se hagyjunk figyelmen kívül építkezéskor!

1. A megfelelő tervezés

Egy ház felépítése számtalan adminisztrációs feladattal és papírmunkával jár – különösen abban az esetben, ha hitelfelvételre is sor kerül. Mindezek közül a végeredmény tekintetében azonban a megfelelő tervezés lehet a legfontosabb, hiszen ha rossz tervezőt választunk, akinek nincs elegendő tapasztalata vagy szakértelme, akkor olyan anomáliákba futhatunk majd bele a kész házban, amire előzőleg talán nem is gondoltunk volna. Egy rossz helyre tervezett ablak vagy ajtó például egy életen át megkeserítheti az életünket, ha pedig bontásra és átépítésre kerül sor, már egyetlen ilyen probléma is százezreket vehet ki a zsebünkből. Válasszunk tehát körültekintően, és ragaszkodjunk a 3D-s tervezéshez, hiszen bár drágább, de később biztosan nyugtával dicsérjük a napot.

2. A minőségi alapanyagok

Természetesen a körültekintő tervezés önmagában nem elég ahhoz, hogy megfelelő otthonunk születhessen, hiszen a rossz alapanyagok választásával a ház akár pár éven belül jelentősebb felújításra szorulhat, holott éppen azért építünk újat, hogy ilyesmire ne legyen gondunk. A minőségi alapanyag kiválasztása tehát elengedhetetlen, amihez először fontos a megfelelő kivitelező megtalálása – aki nem azt nézi, hogy hol tud rajtunk spórolni –, de jó alternatíva lehet az is, ha mi gondoskodunk az alapanyagok beszerzéséről, amihez egy megbízható tüzépet kell keresnünk, ahol alacsonyak az árak, széles a termékpaletta, és kellő hozzáértéssel rendelkeznek az alkalmazottak. A Békés Épkernél mindezt Ön is megtalálhatja, tekintse meg kínálatunkat!

3. Az egészséges lakókörnyezet

Az egészség nyilvánvalóan mindenkinek nagyon fontos. Manapság sajnos számtalan esetben hallunk arról, hogy bizonyos építőanyagok mérgezőek vagy rákkeltőek, de egyre gyakrabban kapnak nyilvánosságot a hőszigeteléshez kapcsolódó hátrányok is. Az egészséges lakókörnyezet kialakítása tehát rendkívül fontos szempont legyen az építkezés során, ezáltal már a telek kiválasztásakor figyeljünk oda rá, de másodsorban az otthonunkhoz felhasznált alapanyagokat is ellenőrizzük, némi utánajárással ugyanis rögtön meg lehet állapítani valamiről, hogy alkalmas-e például egy családi házba vagy sem. A megfelelő tüzép kiválasztása ebből a szempontból is fontos, hiszen ott könnyedén segíthetnek ezen a téren is. Lényeges téma még az egészség szempontjából a hőszigetelés, hiszen ezt a kivitelezők gyakran hajlamosak elrontani, ezáltal otthonunk szellőzése jelentősen romlik vele, a falak pedig penészesedhetnek, ami az egészségre igencsak káros hatást gyakorol. Éppen emiatt válasszunk egyrészt megfelelő alapanyagokat, másrészt pedig hozzáértő brigádot!

4. A megfelelő energiatakarékosság

Egy ház felépítése rendkívül sok pénzt vesz ki a zsebünkből, éppen ezért lényeges, hogy hosszabb távon mekkora költségekből tudjuk hűteni és fűteni, valamint ellátni árammal. Ma már számtalan speciális alapanyag, szigetelés és okos megoldás áll az építkezők rendelkezésére, amelyek között nagyon fontos szétnézni annak érdekében, hogy később havonta akár tízezreket is spórolhassunk. A jó szigetelés mellett például télen és nyáron rengeteget takaríthatunk meg a hűtéssel és a fűtéssel, de a megfelelő elrendezés mellett a villanyszámla is jócskán csökkenhet, ha sokáig nem kell világítást kapcsolni az egyes helyiségekben. Mindezek pedig csak apróságok a nagy egész tekintetében!

5. A megjelenésre is adjunk

Sajnálatos módon még mindig nagyon sokan építkeznek Magyarországon úgy, hogy nem a megjelenés a fontos, sokkal inkább az, hogy otthonunk minél előbb felépülhessen, és amikor egyben látjuk a csúf színezést és tetőt vagy a rossz elrendezést, csak akkor döbbenünk rá, hogy egy kis türelemmel, minimális odafigyeléssel és maximum csekély extra költséggel mennyire más végeredmény születhetett volna. Nyilván az ízlés egyénenként változik, de arra azért fordítsunk elég időt, hogy legalább a piaci lehetőségeket megvizsgáljuk. Ne törődjünk bele például a piros lemeztetőbe, ha nekünk fekete kell, mert valahol biztos találunk olyan vállalkozót, aki dolgozik ilyennel, sőt mi több, talán még olcsóbban is, mint az első kiválasztott. Otthonunk megjelenése terén tehát ne kössünk túl nagy kompromisszumokat, mert minden egyes nap szembesülnünk kell majd a jövőben ezzel a hibánkkal.

+1. Minél olcsóbb, annál jobb?

Ezt a teóriát egy házépítés során érdemes elfelejteni! Nyilván a költséghatékonyság mindenkinek nagyon fontos, de egy lakás felhúzása így se, úgy se kerülhet fillérekbe, ezáltal inkább készítsünk költségkalkulációt, amivel pontosan átláthatjuk majd, hogy mire és mennyit kellett vagy kell még költenünk. Az efféle kalkulációval kiválóan tudjuk tologatni ide-oda az összegeket, és jobban átláthatjuk lehetőségeinket, ezáltal például a tető színével kötött kompromisszum lehet, hogy éppen elegendő összeget takarít meg ahhoz, hogy teljesen téglából építhessük házunkat. A kalkuláció tehát hasznos ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a pénzünkből!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket