5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

Egy régi lakás felújítása mindig rengeteg teendővel, és még több tervezéssel jár együtt, különösen abban az esetben, ha már az adott épületben élünk, hiszen ilyenkor számos problémával találkozhatunk.

A legnagyobb gondot sokak szerint a kosz okozza, hiszen nehéz úgy felújítani egy hidegburkolatot, hogy ne keletkezzen nagy mennyiségű por, de valójában ez csak szerszámok, hozzáállás és szakemberek kérdése.

Ennél sokkal nagyobb akadályokba is ütközhetünk egy lakás felújítása során, hiszen egy-egy rosszul megtervezett vagy átgondolatlan munkafolyamat például százezreket vehet ki a zsebünkből, ami bizonyára jelentősebb probléma, mint az, hogy a munkálatok végeztével fel kell porszívózni, esetleg portalanítani az egész házat. Mivel a lakásfelújítás trendjei és sajátosságai minden évben jelentős mértékben változhatnak, ezért úgy döntöttünk, hogy összeállítunk pár hasznos tanácsot, hogy gördülékenyen mehessen a munka.

1. Mindig legyen felújítási tervünk!

Ahogyan a házépítésnek is megvan a folyamata, úgy természetesen a felújítással sincs ez másként, vagyis mindig legyen egy komplett tervünk a munkafolyamatokra, valamint arra, hogy bentlakás esetén mikor és melyik helyiség lesz az úgynevezett steril szoba, ahol a család alhat, és úgy általánosságban létezhet. A felfordulást elkerülni nem lehet, tehát ilyenkor mindenkinek össze kell húznia magát egy kicsikét. Persze a legfontosabb az, hogy a munkálatok sorban történjenek, tehát hiába akarunk helyiségenként haladni, ha egyszerre két szobában kell aljzatot vagy burkolatot cserélni, akkor értelemszerűen először az következik, majd utána a festés, hogy csak a legalapvetőbb folyamatokat emeljük ki a milliónyi teendő közül.

5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

2. Bontsunk és építsünk, ha muszáj!

Rengeteg esetben a lakásfelújításra akkor kerül sor, ha az adott család az otthonához már 20- 30 éve nem nyúlt hozzá komolyabban. Sokan azonban ilyenkor is megelégszenek a burkolatok és a nyílászárók cseréjével, valamint egy festéssel, és minden mehet vissza a helyére. Csakhogy a 20-30 évvel ezelőtt épült házak még szöges ellentétei voltak a mai trendeknek. Nagy szobák, és kis konyhák vagy nappalik jellemezték őket, holott manapság már inkább a kisebb szobák és az óriási, egybenyitott amerikai konyhák a divatosak. Ne féljünk az átalakítástól, ha falat kell bontani, bátran éljünk vele, de ha építenénk, akkor se essünk kétségbe, hiszen gipszkartonnal ma már komolyabb piszok nélkül is felhúzhatunk új válaszfalakat. Ez a lapszerű kialakítással ellátott könnyűszerkezetes burkolóanyag amúgy is egyre népszerűbb manapság a belsőépítészet világában.

5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

3. Vizesedik? Kong? Akkor le a vakolattal!

A felújítási munkálatokat sokan szeretnék gyorsan és olcsón letudni, de ez alighanem még senkinek sem sikerült. Főként a régebbi építésű házak esetében például gyakran ütközhetünk olyan, a vásárláskor nem látott problémákba, melyek alaposan feladhatják a leckét, és nem ritkán megkövetelik, hogy tégláig leverjük a vakolatot a belső helyiségekben. Ez nagy és piszkos munka, bentlakás esetén valóban csak helyiségenként kivitelezhető, de ha vizesedik vagy kong a vakolat, nem szabad úgy hagyni, mert komoly probléma is lehet belőle. Sőt, a vizesedésnek feltétlenül utána kell járni, és szigetelni.

5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

4. Fürdőszoba felújítása? Csak okosan!

A fürdőszoba felújítása mostanság a leggyakoribb trendek közé sorolható, azonban a népszerűség magával hozott egy sor olyan nem várt negatív vonulatot is, amire sokan hajlamosak felülni. Nyilvánvaló, hogy a fürdőszobákat csak úgy lehet felújítani, ha teljesen kibontunk mindent, vagyis leverni és felverni a csempét és a járólapot, aminél sokan hajlamosak például spórolni. Ezen a téren nagyon fontos, hogy a régi ragasztóanyag is mind lejöjjön, ha kell tégláig verjük le a falat, ami a sokadik emeleten talán nem egyszerű, de muszáj, máskülönben helyes munkavégzés esetén sem lesz túl tartós az új hidegburkolat. Nagy divat továbbá manapság zuhanyra cserélni a fürdőkádat, ami nem rossz döntés ugyan, de például a vízszigetelés alkalmazását elfelejtik, aminek utólag nagyon komolyan megihatjuk a levét – pláne ha van alsószomszéd is!

5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

5. Felújítás csak minőségi építőanyaggal!

Mint fentebb szóba került, a felújítást a legtöbben szeretnék olcsón megúszni. Ezzel nincs is probléma, azonban elengedhetetlen, hogy ne azon spóroljunk, amin nem szabad. Ilyen például a megfelelő minőségű építőanyag! Már egy zsák falazó habarccsal vagy csemperagasztóval, netán egy rossz minőségű alapozóval nagyon csúnyán be lehet fürödni, ezáltal több százezer forintos kárt okozni magunknak – például egy elrontott csempézéssel és járólapozással –, így a felújítás során először válasszunk egy olyan megbízható tüzépet, mint a Békás Épker, ahonnan garantált, hogy a legjobb építőanyagokat kapjuk a munkához.

5 tipp a lakásfelújításhoz 2019-re, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a pénzünkből

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket