5 hasznos kérdés és válasz a vékonyvakolat színének kiválasztásához

A vékonyvakolat megfelelő színének kiválasztása sokak számára okozhat nagy fejtörést. Segítünk jól dönteni!

Tanácsok vékonyvakolat választásához

Egy ingatlan felépítése során rengeteg olyan témában kell döntenünk, melyek alapvetően meghatározhatják a jövőben leendő otthonunk megjelenését és tulajdonságait. Ilyen például a vékonyvakolat színe is, hiszen biztosan mindenki látott már kezdetben látványos, majd egy- két éven belül foltossá, repedezetté, netán megfakulttá vált homlokzatot, aminek az oka nem mindig a szakszerűtlen felhordásban, gyakran csak a vakolat színének helytelen kiválasztásában keresendő.

5 hasznos kérdés és válasz a vékonyvakolat színének kiválasztásához

Nyilván adja magát a kérdés, hogy vajon miért készítenek a gyártók olyan árnyalatokat, melyek nem alkalmasak a tartós és megfelelő használatra? A válasz egyszerű: leginkább azért, mert nehéz minden éghajlati sajátosságot figyelembe venni egy olyan termék megalkotásakor, melynek tartósságát és minőségét alapjaiban meghatározza az időjárás, de fontos kiemelni, hogy bizonyos színeket például csak díszítési célzattal gyártanak, mégis sokan használják a teljes homlokzaton. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a téma kapcsán felteszünk hat alapvető kérdést, sőt meg is válaszoljuk őket azért, hogy a lehető legjobb árnyalat kerülhessen fel otthonunk homlokzatára. Lássuk ezeket a kérdéseket:

A színkártya és a tényleges szín között lesz különbség?

Lesz, méghozzá nem is kicsi! Ennek az oka nem más, minthogy a vékonyvakolat színét rengeteg körülmény meghatározza. Ilyen például maga a lakás fekvése, a közvetlen környezet, de mivel az eltérő vakolatstruktúrán is másként törik meg a fény, ezért az sem mindegy például, hogy miként dolgozzák el a felületen ezt a réteget. A leginkább természetesen mindig az alapanyag határozza meg a homlokzat színét, tehát ugyanaz az árnyalat eltérhet sima- és szemcsés felületen, emiatt pedig soha ne várjuk majd azt, amit a színkártyán láttunk a boltban, csak valami nagyon hasonlót.

Mi az a HBW érték a színkártyák hátlapján?

A vékonyvakolatokhoz kapcsolódó színkártyák sokszor dugig vannak különféle információkkal, melyek többségét laikusként szinte biztosan nem tudunk majd értelmezni. Márpedig egyiket-másikat nem ártana, így például az úgynevezett HBW értéket, mely a színkártyáknak általában a hátoldalán található. Ez jelzi a fényvisszaverési értéket, vagyis megmutatja, hogy mennyire lesznek sötétek és intenzívek a színek a felhordást követően. Nemcsak az esztétika miatt fontos odafigyelni rá, hanem azért is, mert ha a HBW érték 25 százalék alatt van, akkor diszperziós vakolatokra tilos felhordani, de ásványi-, szilikon- szilikát vagy éppen extra finomvakolat esetében a 30 százalék alatti érték is kerülendő.

Mit jelez valójában a fényvisszaverési érték?

A fényvisszaverési érték azt határozza meg, hogy a kérdéses árnyalat mennyire mutat majd intenzíven a házfalon, tehát minél magasabb ez az érték, annál világosabb színt kapunk majd tőle a felhordás esetén. A sötétebb színek bár kaphatók nagyobb tételben is, általánosságban inkább csak a homlokzatok díszítésére és változatosabbá tételére ajánlott alkalmazni őket, pláne 10 százalék alatti érték esetén.

EPS szigetelésnél bármilyen szín szóba jöhet?

Bár meglepő lehet, de egyáltalán nem mindegy, hogy a manapság minden újépítésű házon megtalálható EPS szigetelőrendszerre milyen színű vakolat kerül fel, ezáltal a sötétebb és intenzív színeket határozottan kerülni kell hozzá. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a sötét homlokzatok sokkal jobban felmelegednek, mint egy fehér vagy világosabb árnyalat, ezáltal a legnagyobb nyári melegben akár 60-70 Celsius fokos is lehet egy ilyen külső falfelület. Ha hozzáadjuk, hogy egy hirtelen zivatar vagy az éjszakák során ez 15-20 Celsius fokra hűl, akkor kijelenthetjük, hogy a szerkezet elképesztő szélsőségeknek, ezáltal jelentős feszültségnek lesz kitéve. Ez pedig már rövidebb távon is olyan tágulást és zsugorodást idéz elő, amit jelenleg egyetlen vakolat sem képes kibírni repedések nélkül.

5 hasznos kérdés és válasz a vékonyvakolat színének kiválasztásához

A felhordott vékonyvakolat rögtön elnyeri végleges árnyalatát?

Határozottan nem! A végleges szín általában 6-8 hét alatt mutatja meg magát a homlokzaton, tehát a frissen felhordott vakolat általában még sokkal sötétebb és intenzívebb. Általánosságban kijelenthető, hogy minél melegebb és szárazabb az időjárás, annál előbb szárad meg a színes vakolat, azonban soha ne viszonyítsuk a más házakon látottakhoz a mi homlokzatunkat, hiszen már a vakolat struktúrája is meghatározhatja, hogy milyen lesz végül a fal színe. Fontos figyelembe venni továbbá azt is, hogy a színezett vakolatok vásárlásakor oda kell figyelni a gyártási időre! A nem azonos időpontban gyártott habarcsok között ugyanis lehetnek minimális eltérések az árnyalatban, emiatt tehát ne apránként, hanem mindig egyszerre vegyük meg a házra szükséges mennyiséget.

+1 jó tanács a színválasztáshoz: keressünk arany középutat!

Vagyis se a túl világos, se a túl sötét árnyalatok mellett ne törjünk lándzsát, mert egyik sem túl előnyös! A túl sötét színek például az összes létező falhibát feltárják – már amennyiben van ilyen –, miközben a világosabbak jobban fedik őket, de ezzel sem szabad átesni a ló másik oldalára. A nagyon halvány árnyalatok ugyanis erős napsugárzás mellett hajlamosabbak a fakulásra, tehát a legszerencsésebbek a homok- vagy krémszínű megoldások lesznek.

Felkeltettük érdeklődését?
Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolat

Legfrissebb híreink

Olvassa el legfrissebb híreinket